Yatırım İçin Daire Mi Yoksa Dükkan Mı Seçilmelidir?

Kenarda birikmiş paranızı gayrimenkule yatırmak, uzun vadede kazançlı çıkmak istiyorsanız, “Yatırım için daire mi yoksa dükkan mı seçilmelidir?” sorusu kafanızı çoktan işgal etmeye başlamış demektir.

Kenarda birikmiş paranızı gayrimenkule yatırmak, uzun vadede kazançlı çıkmak istiyorsanız, “Yatırım için daire mi yoksa dükkan mı seçilmelidir?” sorusu kafanızı çoktan işgal etmeye başlamış demektir. Birikiminizi doğru değerlendirmek, karlı bir gayrimenkul yatırımı yapmak ve olası zararları önlemek için iki seçenek için de avantajları ve dezavantajları değerlendirmelisiniz.

 

Yatırım için daire mi yoksa dükkan mı karar vermeden önce yapılan yatırımın amorti süresi hesaplanmalı

 

Ticaretle uğraşanlar ve yatırımcılar, dükkanların amorti sürelerinin daha kısa olduğunu, dolayısıyla daha karlı bir yatırım aracı olduğunu belirtmektedir. Öncelikle karlı bir yatırım yapıldığından emin olmak için, yatırımın kendini amorti etme süresini hesaplamak gerekir.

 

Konut veya dükkan satın almak için yatırılan parayı, aylık elde edilecek kira bedeline bölerek, bir ay hesabı çıkarmakla işe başlanabilir. Her iki seçenek için de, amorti süresi 150 ayın üzerindeki yatırımların, uzmanlar tarafında karlı olarak değerlendirilmediği akılda bulundurulmalıdır. Karlı bir yatırım yapmak için, daireye ve dükkana yapılacak yatırımın amorti süresi hesapladıktan sonra, en kısa sürede kendini amorti edecek olan tercih edilmelidir.

 

Aynı semtte ve fiziki yapıda bulunan bir dükkan ve bir daire karşılaştırıldığında, dükkanın kira getirisi yüksek olduğu için kendini daha kısa sürede amorti ettiği söylenebilir. Daire ile eşit koşullardaki dükkan için amorti süresi 10-12 yıl iken, daire için bu süre 15-18 yıl kadar sürebilir.

 

Akıllı bir yatırım için kira getirisinden emin olunmalı

 

Her ne kadar dükkan kiraları dairelere göre fazla gibi görünse de, satın alınacak gayrimenkulün fiziki durumu, kullanışlılığı, konumu gibi etkenler de göz önüne alınmalıdır. Dükkan/iş yeri olarak kiraya verilecek olan gayrimenkulün lokasyonu da kritik bir öneme sahiptir.

 

İşlek bir caddedeki dükkanın kira getirisinin, mahalle arasındaki bir dükkana göre çok daha fazla olacağı aşikar; üstelik ticari açıdan işlek bir lokasyonda bulunmayan bir dükkana kiracı bulmak da süreci zorlaştıracaktır. Ayrıca küçük ölçekli yatırımcıların dükkana yatırım yaparken ülkenin siyasi durumunu, ticari piyasalardaki değişkenleri de değerlendirmeleri, daha akıllı bir yatırım yapmalarına yardımcı olacaktır.

 

Aynı şekilde bir daireye yatırım yapmayı planlayanların, evin tadilat gerektirip gerektirmediğini, fiziki koşullarını ve bulunduğu konumu etraflıca değerlendirmelerinde fayda var. Alınan dairenin uzun vadede değer kazanıp kazanamayacağı, bölgedeki kira fiyatları, daireyi satın aldıktan sonraki tadilat giderleri gibi etkenleri göz önünde bulundurulmak gerekir. Örneğin fiziksel açıdan çok iyi durumda olmayan, ancak kentsel dönüşüme giren bölgede yer alan bir daireye yatırım yapıp, kısa vadede yatırımı ikiye katlama fırsatı yaratılabilir.

 

Bu yazı ilk olarak milliyet emlak’ta yayınlanmıştır.

İLGİLİ YAZILAR

Kira Getirisi İçin Ev Değil Dükkan Alınır

Yatırım yapmak için kimi dükkan almayı, kimi arsa almayı, kimi ise daire almayı tercih eder.

DETAYLAR

Eskişehir’de Ofis yatırımı yaparken nelere dikkat etmelisiniz ?

Eskişehir’de Gayrimenkul yatırımı yapmak geleceğe yönelik doğru bir hamle olarak görülüyor, peki ofis almak da aynı derecede mantıklı bir karar mı?

DETAYLAR

İLETİŞİM

  • ADRES
  • Ertuğrulgazi Mahallesi Damlalar Sokak
    No: 28 Daire: 56 Tepebaşı - Eskişehir
  • HARİTADA GÖSTER
  • BİZE ULAŞIN
  • Sosyal medya kanallarımızdan bize ulaşabilir, yeniliklerden haberdar olabilirsiniz.

İLETİŞİM FORMU

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için aşağıdaki form aracılığı ile bize ulaşabilirsiniz.

Lütfen bekleyin...

ARSA TALEP FORMU

Tüm soru, görüş ve önerileriniz için aşağıdaki form aracılığı ile bize ulaşabilirsiniz.

Lütfen bekleyin...